DeFi platformları kripto para piyasaların gündeminin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. DeFi gündem ve en son DeFi haberleri için sayfamıza göz atınız!
UniSwap işlem hacmi parmak ısırtıyor!
DeFi platformları bayrak yarışında bayrağı UniSwap aldı. DeFi platformlarına yatırılan fonlardan en yüksek payı UniSwap alıyor. Yazının kaleme alındığı 04.10.2020 tarihinde DeFi platformlarında yatırılan fon miktarı 10.88 milyar dolar. Bu fonun dağılımını aşağıda görüyoruz:
UniSwap: $2.28 milyar
Maker: $1.83 milyar
Aave: $1.32 milyar
Curve Finance: $1.23 milyar
wBTC: $0.991 milyar
Yukarıda DeFi platformları içerisinde en fazla mevduata sahip platformları görüyoruz. UniSwap 2.28 milyar dolarlık kripto para mevduatlarına sahip. Bu mevduatların büyük kısmını Bitcoin ve Ethereum oluşturuyor.
UniSwap’ın son ayda ulaştığı işlem hacmi birçok bankayı kıskandırır cinsten. Merkeziyetsiz bir platform olan UniSwap geçtiğimiz ay 15 milyar doların üstünde işlem hacmine ulaştı. Aynı dönemde yılların kripto para borsası Coinbase ancak 13.6 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdi.
Aşağıdaki grafikte UniSwap ve diğer DeFi platformlarının işlem hacmini görüyoruz.
UniSwap geçtiğimiz ay kendi platformunun yönetim tokenı olan UNI’yi piyasaya sürdü. Kripto para piyasalarında oldukça ilgi gören UNI sayesinde UniSwap işlem hacmi de rekor seviyeye ulaştı.
16 Eylül’de CoinMarketCap’te listelenmeye başlayan UNI, 18 Eylül’de 8.44 doları gördü. UNI yazının kaleme alındığı saatte 3.71 dolardan işlem görüyor. 359 milyon dolarlık piyasa büyüklüğü ile UNI, CoinMarketCap sıralamasında 42’nci sırada yer alıyor. Aşağıdaki grafikte UNI fiyatlarındaki değişimi görüyoruz.
DeFi’ye Bitcoin akını var!
Gelişmekte olan merkezsiz finans (DeFi) sektörünün fanatikleri, rekor miktarda Bitcoin’i Ethereum tabanlı protokollere enjekte etti. Bu traderler, ellerindeki fonlardan yararlanma ve yüksek getiri arayışıyla bu sektöre yöneliyor.
DeFi Pulse’un verilerine göre, sadece geçen hafta DeFi protokollerine 20,000 Bitcoin akıtıldı. BTC ve kripto para piyasası genelinde yüzde 10-20 oranında geçici bir geri çekilme yaşanırken, yatırımcılar da ellerindeki Bitcoin’leri DeFi’de değerlendirmeye karar ermişler gibi görünüyor.
İlgili – DeFi sayesinde 200 dolarını 290.000 dolar yapan efsane traderi tanıyın!
Burada rekor seviyede Bitcoin’in Ethereum tabanlı dApps uygulamalarda kilitlendiğini görüyoruz. Bu, son günlerde popülerleşen “getiri çiftçiliğinin” bir parçası olarak gerçekleşiyor. Çünkü kullanıcılar varlıklarını buraya kilitleyerek yıllık yüzde 1,000’in üzerinde faiz oranında elde edebiliyor.
DeFi’de kilitli toplam ETH varlıkları
DeFi’de kilitli Bitcoin’ler, 2 Eylül’deki 67,038 BTC’den (yaklaşık 694 milyon dolar) yükselerek şimdi 87,752 BTC’de (yaklaşık 904 milyon dolar) tüm zamanların en yüksek miktarına çıktı. Burada yüzde 30 civarında bir yükseliş söz konusu. Bu aslında Lightning Network’deki BTC miktarının neredeyse 20 katı.
Şu an Ethereum’da kilitli BTC’lerin yüze 50’den fazlası (51,295 BTC) wBTC’de duruyor. Burada son bir haftadaki BTC artış oranı yüzde 63. Yani ağda 12,000 wBTC daha kilitlenmiş oldu.
Başka bir protokol ise RenVM. Şu an burada 17,630 BTC kilitli. Ayın başından bu yana buraya 2,500 BTC akmış.
İlgili – DeFi yarışının Ethereum’a etkisi ne oldu?
Lightning Network’den daha fazla büyüme var
Bu verileri Lightning Network ile kıyaslayalım. Lightning Network’de kilitli Bitcoin’ler (1,061 BTC) DeFi’deki miktarın sadece yüzde 1.2’si kadar. Eylül’ün başında Lightning Network’deki BTC artışı sadece 4 BTC. Yani yüzde 0.02’den daha az.
Bu arada Ethereum hala DeFi protokollerinin blockchain olarak bir numaralı tercihi. CryptoSlate’in verilerine göre, ilk 15 DeFi token ve projesi Ethereum ağında çalışıyor ve burada milyarlarca dolar kilitli.